Η αποτελεσματική επικοινωνία ανατροφοδότησης υπερβαίνει την απλή αξιολόγηση- αποτελεί το θεμέλιο της ανάπτυξης των εργαζομένων, της παρακίνησης και της εξέλιξης της σταδιοδρομίας.
#AApartners #EmployeeFeedback #HRStrategies #WorkplaceCulture
Σε μια εποχή όπου η αγορά παρουσιάζει συνεχείς διακυμάνσεις, βασικός πυλώνας κάθε επιτυχημένου οργανισμού είναι η ικανότητά του να καλλιεργεί μια κουλτούρα ανάπτυξης και καινοτομίας. Στο επίκεντρο αυτής της κουλτούρας βρίσκεται η ανατροφοδότηση (feedback) των εργαζομένων, ένα κρίσιμο στοιχείο όχι μόνο για τη δέσμευση και τη διατήρηση των εργαζομένων, αλλά και για την προώθηση της συνολικής επιτυχίας του εργασιακού χώρου. Δημοσιευμένα στατιστικά στο Build Empire αποκαλύπτουν ότι το 94% των εργαζομένων θα παρέμενε περισσότερο σε μια εταιρεία αν αυτή επένδυε στην ανάπτυξη της σταδιοδρομίας τους.
Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η ανοιχτή επικοινωνία είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική ανατροφοδότηση σε έναν οργανισμό. Οι ηγέτες πρέπει να είναι αξιόπιστοι, προσιτοί και να υπερασπίζονται την αυθεντικότητα, την ενσυναίσθηση και την ανθρωπιά. Η αναγνώριση και η επιβράβευση των εργαζομένων για τη διαφάνεια προάγει ένα περιβάλλον όπου εκτιμάται ο ανοιχτός διάλογος. Οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, όπως η πολιτική της ανοιχτής πόρτας, η ενεργή ακρόαση (active listening) των ανατροφοδοτήσεων των εργαζομένων και η ενσωμάτωσή τους στις στρατηγικές της εταιρείας, μπορούν να ενισχύσουν τη δέσμευση και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Η ενασχόληση με τους εργαζόμενους σε προσωπικό επίπεδο, όπως το να ρωτάτε για το Σαββατοκύριακο ή την οικογένειά τους, δημιουργεί βαθύτερους δεσμούς και τους κάνει να αισθάνονται ότι εκτιμώνται πέρα από τον επαγγελματικό τους ρόλο. Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες προέρχονται από την έκθεση The State of Business Communication in 2023 που διεξήχθη από την Harris Poll για λογαριασμό της Grammarly. Η εν λόγω μελέτη δείχνει ότι το 72% των ηγετών των επιχειρήσεων πιστεύει ότι η αποτελεσματική επικοινωνία έχει αυξήσει την παραγωγικότητα της ομάδας τους, ενώ το 52% των εργαζομένων με γνώση στον τομέα συμφωνεί (Pumble).
Η επιλογή του σωστού χρόνου και τόπου για τις συνεδρίες ανατροφοδότησης είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητά τους. Οι προσωπικές συναντήσεις θα πρέπει να γίνονται σε έναν ήσυχο, ιδιωτικό χώρο, ενώ οι απομακρυσμένες ή ευέλικτες συνθήκες εργασίας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Ξεκινήστε τη συνεδρία με μια ερώτηση με σεβασμό, προετοιμαστείτε για τη συζήτηση με συγκεκριμένα στοιχεία και αναγνωρίστε τα επιτεύγματα του εργαζομένου. Με τη δόμηση των συνεδριών ανατροφοδότησης, οι οργανισμοί μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη των εργαζομένων και τη βελτίωση της απόδοσης.
Η μέθοδος Σάντουιτς, μια προσέγγιση “έπαινος-κριτική-έπαινος”, είναι μια τεχνική για την παροχή ανατροφοδότησης ξεκινώντας με θετικό σχολιασμό, αντιμετωπίζοντας τους τομείς που χρήζουν βελτίωσης και καταλήγοντας με περισσότερο θετικό σχολιασμό. Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να αποδυναμώσει την κριτική ανατροφοδότηση και να οδηγήσει σε σύγχυση. Η ενθάρρυνση της αυτοαξιολόγησης είναι μια άλλη τεχνική, που προωθεί την αυτογνωσία και τη λογοδοσία. Οι οργανισμοί μπορούν να ενισχύσουν την αυτοαξιολόγηση με την εφαρμογή συστημάτων συλλογής δεδομένων και τη σύναψη ομάδων εργαζομένων για αξιολογήσεις από συναδέλφους.
Η εποικοδομητική κριτική είναι μια κρίσιμη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της αρνητικής συμπεριφοράς σε έναν εργασιακό χώρο. Παρέχει εφαρμόσιμες συμβουλές χωρίς να προσβάλλει ή να αποθαρρύνει τους εργαζομένους. Οι διευθυντές πρέπει να προσφέρουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές και υποστήριξη, όπως συγκεκριμένα παραδείγματα και πηγές, για να τους βοηθήσουν να βελτιωθούν. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να μετατρέψει τις αρνητικές αλληλεπιδράσεις σε ευκαιρίες για ανάπτυξη και βελτίωση, ενισχύοντας την ατομική και οργανωτική απόδοση.
Για να μετρήσουν την επίδραση της ανατροφοδότησης στην απόδοση, οι οργανισμοί θα πρέπει να παρακολουθούν τις βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου, να αναλύουν τους δείκτες απόδοσης και να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών ανατροφοδότησης. Η προσαρμογή των μεθόδων ανατροφοδότησης, όπως η βελτίωση των ερωτήσεων της έρευνας ή η διερεύνηση εναλλακτικών προσεγγίσεων, μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των εργαζομένων και την οργανωτική επιτυχία.
Η υιοθέτηση μιας κουλτούρας αποτελεσματικής επικοινωνίας, εμπιστοσύνης και συνεχούς ανάπτυξης μέσω της ανατροφοδότησης των εργαζομένων συνδέεται καθοριστικά με την οργανωτική επιτυχία. Η ενσωμάτωση της ανατροφοδότησης στις καθημερινές λειτουργίες ενισχύει τη δέσμευση, την απόδοση και την ικανοποίηση των εργαζομένων, οδηγώντας στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.