Η ακεραιότητα στο πρόσωπο της διοίκησης

Η αυθόρμητη συμπεριφορά των εργαζομένων αυξάνει την ικανοποίηση των πελατών στα ξενοδοχεία
January 11, 2018
Ξεγελάστε τον εγκέφαλο για να οργανώσετε επιτυχημένα επαγγελματικά σεμινάρια
January 11, 2018

Hand writing Credibility with black marker on transparent wipe board.

Την άρρηκτη σύνδεση μεταξύ της ακεραιότητας της διεύθυνσης και της επιτυχίας ενός οργανισμού επιβεβαιώνει η πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Cornell.

Βεβαίως η έννοια της ακεραιότητας είναι πολύ σχετική όπως τονίζει η έρευνα, καθώς το δυσκολότερο κομμάτι του να χαρακτηριστεί κανείς φερέγγυος είναι ότι ο καθένας από εμάς έχει διαφορετική ερμηνεία για το τι σημαίνει αυτό.

Η εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα του διευθυντή ή του manager προωθεί την ικανοποίηση των εργαζομένων και την όρεξη τους για δουλειά ενώ συνήθως έχει ως αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση της απόδοσης τους, τη δημιουργική τους ανταπόκριση σε συμβουλές και την έκφραση καινοτόμων ιδεών.

Βεβαίως η μεγαλύτερη δυσκολία ώστε να αποδεικνύεται κάποιος συνεχώς φερέγγυος είναι όχι μόνο πρέπει να κρατάει τις υποσχέσεις του αλλά να θυμάται και όλες όσες έδωσε. Η έρευνα παραθέτει για αυτό το λόγο ένα παράδειγμα από το βιβλίο του Tony Simons “Culture’s Impact on Behavioral Integrity: When Is a Promise Not a Promise?”. Ο συγγραφέας αναφέρεται σε μιά από τις πρώτες του δουλειές, όπου κλήθηκε να αναλάβει υπεύθυνος σε ένα εστιατόριο του οποίου οι επιδόσεις ήταν πολύ χαμηλές. Εκεί ακολούθησε μια πάγια συνήθεια του. Είχε πάντα μαζί του ένα ημερολόγιο όπου σημείωνε ό,τι του ζητούσαν οι εργαζόμενοι του και πάντα κατάφερνε να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους. Έτσι, μια φορά που ένας εργαζόμενος του ζήτησε κάτι και τον είδε να το σημειώνει στο κλασικό του τετράδιο, του είπε “Ε, εφόσον το έγραψες εκεί, τότε σίγουρα θα θυμάσαι αυτό που σου είπα. Έτσι κάνεις πάντα.” Δείχνοντας ειλικρίνεια και ακεραιότητα, το ανθρώπινο δυναμικό ανταποκρίθηκε πολύ θετικά στη δική του γραμμή διοίκησης. Ένα χρόνο αργότερο, ο ίδιος μαζί με την ομάδα του κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις, να κερδίσουν το βραβείο του “Εστιατορίου της Χρονιάς” και να αναδειχθούν ανάμεσα στα τρία καλύτερα εστιατόρια της αλυσίδας που υπάγονταν.

Αναλογιζόμενοι τη δική σας πρακτική διοίκησης και διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, πόση σημασία δίνετε στον παράγοντα της ακεραιότητας και της εμπιστοσύνης που εμπνέετε στους εργαζομένους σας;