Συνάδελφοι: αποτελούν το μεγαλύτερο κίνητρο για εργασία;

Επιλέξτε τον κατάλληλο υποψήφιο με “κλειστά μάτια”!
January 11, 2018
Το κόστος της επαγγελματικής δυσαρέσκειας
January 11, 2018

Οι συνάδερφοι είναι αυτοί που επηρεάζουν θετικότερα έναν υπάλληλο, περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο στέλεχος, αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα με θέμα την αφοσίωση του ανθρώπινου δυναμικού.

Σύμφωνα με την έρευνα της Oracle, τo 42% των εργαζομένων πιστεύει πως οι συνάδερφοι τους έχουν τη μέγιστη θετική επιρροή πάνω τους όσον αφορά την όρεξη και την αφοσίωση τους στη δουλειά. Τα ποσοστά για τους υπεύθυνους τμημάτων και τους managers ήταν μόλις 21% και 7% αντίστοιχα. Ενώ μόνο το 3% υπέδειξε το τμήμα HR.

Οι managers όχι μόνο δεν αναγνωρίστηκαν ως πηγή έμπνευσης και αφοσίωσης αλλά κατηγορήθηκαν μάλιστα και ως οι βασικοί υπεύθυνοι για την έλλειψη αυτών από το 11% των εργαζομένων.

Η έρευνα βασίστηκε σε ένα δείγμα 1.511 εργαζομένων και είχε ως στόχο τη χαρτογράφηση της συμπεριφοράς του ανθρώπινου δυναμικού μεγάλων εταιρειών στη Δυτική Ευρώπη. Βασικό της εύρημα είναι ότι μόνο το 1/3 των εργαζομένων νιώθουν αφοσιωμένοι και ενεργοποιημένοι στο μεγαλύτερο μέρος της εργασίας τους. Και εκτός αυτού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα τμήματα HR δεν έχουν σχεδόν καμία δυνατότητα μεταβολής του ποσοστού αυτού.

Οι εργαζομένοι όμως γνωρίζουν καλά τι θέλουν για να είναι πιο παραγωγικοί και ευχαριστημένοι: το 53% επιζητεί την αναγνώριση των προσπαθειών και των επιτυχιών του, το 35% επιθυμεί να γνωρίζει τη συνεισφορά του στην εταιρεία, καθώς το 34% θέλει να του δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχει σε ενδιαφέροντα προγράμματα. Ακόμα, η πλειοψηφία επιθυμεί μια δυναμικότερη διαχείριση από τη διεύθυνση, η οποία θα προλαμβάνει προβλήματα (57%), αλλά και μια εξατομικευμένη προσέγγιση (56%), όπου ο κάθε εργαζόμενος θα προσεγγίζεται σύμφωνα με τις δικές του ξεχωριστές δυνατότητες και αδυναμίες.

Οι εταιρείες φαίνεται όμως να κωφεύουν σε αυτές τις ανάγκες, δρώντας ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο. Το 71% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η εταιρία, όπου εργάζεται, δεν λαμβάνει προληπτικά μέτρα ώστε να διατηρηθεί η αφοσίωση και η όρεξη του για δουλειά. Στο ίδιο κλίμα, μόνο το 33% των εργαζομένων δηλώνει ότι αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή προσωπικότητα και το 56% ότι οι managers είναι από μέτριοι έως κακοί στην ανατροφοδότηση που προσφέρουν.

“Από την πλευρά των εργαζομένων υπάρχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ των μεθόδων που τους κάνουν ενεργούς και αφοσιωμένους και των μεθόδων που ακολουθεί η διαχείριση. Το κενό αυτό δίνει στα τμήματα HR τη μεγάλη ευκαιρία να πάρουν στα χέρια τους ό,τι έχει σχέση με το δέσιμο εργαζομένων και επιχείρησης”, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας που διεξήγαγε την έρευνα, Loïc Le Guisquet. Ο ίδιος συνέχισε, τονίζοντας ότι τα τμήματα HR οφείλουν να επικεντρωθούν στη μεγαλύτερη διάδραση μεταξύ των υπαλλήλων, αφού αποδείχθηκε ευεργετική, αλλά και στην εύρεση τεχνολογιών που θα επιτρέπουν την απόδοση άμεσου, συχνού και προσωποποιημένου feedback.